miercuri, 11 mai 2011

Timothy J. Sharp - 100 de cai spre fericire


Este o carte pe care la orice pagina o deschizi gasesti o oaza de speranta, un trick spre zambet, relaxare si fericire.
Pe bune, de cate ori n-ati inceput sa cititi o carte si v-ati trezit spunand “hai frate, o data, treci peste introducere, intra in miezul subiectului?” Ei bine, cartea asta nu este asa. N-are inceput, n-are sfarsit, are doar o colectie de informatii utile despre cum sa ajungi mai fericit.
Poate fericit e cam mult spus,insa … senin, relaxat, sunt cuvinte propice.
Sintetizand Timothy J. Sharp ne invita:
- sa fim optimisti si sa privim lucrurile cu “un pic de bunavointa”, cum ar fi spus Noica. Adica… incearca sa vezi partea buna din fiecare lucru. Observa calitatile tale si ale prietenilor tai. Daca faci o critica unui prieten, gaseste si alte 5 lucruri pentru care merita apreciat. Daca cineva ti-a facut un rau, iarta si incearca sa intelegi morala acelei intamplari. Daca te certi cu cineva, incearca sa intelegi si punctul celuilalt de vedere.
- sa fim recunoscatori: fa-ti un caiet al lucrurilor bune care ti se intampla. Completeaza-l in fiecare seara adaugand 4-5 lucruri bune de peste zi, sau chiar cateva persoane care ti-au influentat in bine ziua. Plimba-te dimineata si recapituleaza motivele pentru care esti recunoscatoare… care sunt acele lucruri bune viata ta pentru care vrei sa multumesti?
- sa ne acceptam. Constientizea partile tale bune. Accepta-te asa cum esti. Accepta-ti corpul si inceteaza sa-l mai vezi doar ca pe o masa amorfa. Cum ar fi daca ti-ai privi corpul din prisma faptului ca el este vehiculul care-ti permite sa traiesti, sa existi in lume?
- sa ne relaxam… sa facem totul in ritmul nostru, uitand de presiunea timpului. si aici propune 2 exercitii foarte misto: mergi pe strada si fii constient de mersul tau, de respiratia ta; sau… urmareste-ti respiratia pana se egalizeaza… apoi cand inspiri rosteste cuvantul “inspir” iar cand expiri rosteste “ma relaxez”. Cu fiecare respiratie vei deveni mai calm.
- sa facem miscare – fa sport. Te vei simti mai fericit. Noteaza intr-un caiet experientele pe care le ai cand faci sport. Gaseste acele sporturi care te fac sa te simti cel mai bine.
100 de cai spre fericire e o carte plina din care merita sa citesti in fiecare zi cate o pagina.
Sfatul meu:  sa nu te dai batut. Nu incerca sa retii toate tehnicile propuse de autor. Alege-ti cateva care-ti fac cu ochiul si pune-le in practica.
Sau ia-o ca pe un challenge… in fiecare dimineata citeste o tehnica si aplic-o pe parcursul zilei. Dupa 100 de zile vei fi aplicat 100 de tehnici care te ajuta sa zambesti! Ce poate fi mai frumos si productiv decat atat?
Iti recomand sa cumperi cartea de aici.

0 comentarii: