vineri, 10 ianuarie 2014

scrisoare pentru seful meu

draga ... coordonator

as vrea sa-ti spun tie si celor care cred ca angajatii trebuie sa stea peste program ca gresesti. gresesti pentru ca asa cum spune legea parkinson, activitatile se extind astfel incat sa incapa perfect in timpul alocat. 

daca ma tii la birou pana la 8, voi termina treaba pana in ora 8, daca ma tii pana la ora 6, voi termina treaba pana la ora 6. 

desigur vei spune ca uneori nu se poate, nu poti termina o caruta de munca in fix 8 ore si ai dreptate... uneori nu pot. dar atunci trebuie sa mai angajezi pe cineva, care sa faca ce nu pot eu, pe bune, sa fac in 8 ore.

de ce? de ce am opinia asta si nu ma raliez ideii ca... angajatul trebuie sa stea pe baricade si sa-si dea sufletul pentru birou. ei bine, pentru ca daca citesti cu atentie, vorbim despre un angajat, care... vrei sau nu sa recunosti e angajat si nu partener. omul ala lucreaza pentru bani si daca ai noroc pentru ca ii place. dar n-o sa-si vanda sufletul energia si timpul pentru tine, pentru ca... are si alte prioritati.

si bine face. un angajat care face si altceva in afara jobului e un angajat fericit, sanatos, apt de munca. e poate mai creativ pentru ca a vazut in fata ochilor si altceva decat birou.

un angajat nu trebuie sa moara pentru si langa tine, pentru ca... nu asta ii e rolul. daca tu te sacrifici pentru business-ul tau, afla ca asta e decizia ta. tu ai decis pentru tine ca prioritatea e businessul in detrimentul a famililei, relaxarii or else.

dar angajatul, angajatul de ce sa se sacrifice?

eu cred ca e onest sa tinem oamenii la munca maxim o treime din zi - 8 ore, care da, e un termen stabilit prin conventie. si daca vrem productivitate, sa ne focusam pe tehnici de asa ceva.

nimeni nu pune focus pe asta, pentru ca nu il intereseaza.

angajatorule, fii un angajator onest. lasa-ti oamenii sa respire. si respira si tu. lasa-l dracu de birou si traieste-ti viata. 

e ora 8, ma pregatesc sa ies din birou si ma deranjeaza faptul ca a trebuit sa stau pana la ora asta aici. 

0 comentarii: