marți, 10 mai 2011

Bill Quain - Castiga timpul de partea ta



E o carte care pentru mine, arata bine. Alb cu putin rosu, subtirica, finuta.
Am fotocitit-o aseara tarziu, dupa ce am cumparat-o de la Kilipirim. La prima vedere tinzi sa crezi ca este o carte despre managementul timpului, insa dupa cum spune si Bill in introducere...  aceasta nu este o carte despre cum sa-ti organizezi timpul. Daca ai nevoie de o astfel de carte, du-te cauta in alta parte.
In esenta, cartea se invarte in jurul intrebarii: „Cum sa-ti folosesti mai bine timpul, astfel incat sa faci mai multi bani?”
Si pentru asta Bill incepe prin a ne arata cat de nasoala si ineficienta e munca de dimineata pana seara intr-o corporatie si goana dupa ore suplimentare. Pentru ca de fiecare daca cand ai nevoie de mai multi bani, tinzi sa-ti iei un al doilea job, sau sa lucrezi ore peste program. Ceea ce nu te ajuta spune el. Pentru ca ajungi sa muncesti toata ziua pentru niste bani pe care nu mai ai cand sa ii cheltui.
Si-atunci care e solutia? Bill propune mai multe asa ca am sa le sintetizez pe liniute:
-          Pai in primul rand... fa ce-ti place. Daca lucrezi cu placere, in fapt nu vei munci nici macar o zi. Bine ideea asta e veche as spune eu, problema nu e ca nu ai face ce-ti place ci ca in societatea de azi faci prea mult timp acelasi lucru. De exemplu, imi place sa fiu avocat, dar chiar nu as dori sa fac asta de dimineata pana seara!
-          si... gaseste-ti un vis. Un motiv pentru care muncest. De exemplu... muncesc pentru o calatorie cu balonul. Asta e scopul meu. Astfel vei fi mai motivat in a munci.
-          Apoi, traieste in afara biroului. Viata ta nu trebuie sa graviteze in jurul muncii, trebuie sa ai o activitate care-ti face placere si in afara jobului. Astfel vei avea ocazia sa traiesti momente placute in fiecare zi
-          Deschide-ti o afacere. Las-o mai usor cu munca si cu orele suplimentare. Mai bine investeste-ti timpul liber intr-o afacere care sa-ti aduca bani suplimentari. Si aici Bill vorbeste despre 2 tipuri de afaceri... cea in care lucrezi si aduci singur profit si cea in care altii lucreaza pentru tine (afacerile de tip mlm)
-          Eh si daca tot ti-ai deschis o afacere, investeste. Nu mai cheltui banii aiurea pe lucruri care nu-ti aduc profit pe viitor. De exemplu daca iti iei o masina in leasing, la data la care o vei fi platit, masina aia nu va mai valora nici macar jumatate din pretul platit. Asa ca... mai bine investeste banii in fonduri de investitii, fonduri de pensii, imobiliare etc.
-          Si apoi... retrage-te cand ai ajuns la stadiul de mentor.

In definitiv cartea nu spune nimic nou, cel putin pentru mine. Nu simt ca aduce o contributie proprie valoroasa, insa are meritul de  a sintetiza niste principii corecte... munceste pentru tine, fa-ti un business, acumuleaza, investeste, profita.
Si mai are ceva misto... o intrebare. Timpul tau cat valoreaza? Pentru ca nu este vorba despre a munci mai multe ore, ci a valorifica mai bine timpul muncit.
Asa ca... vezi cat castigi pe luna si imparte la numarul de ore muncite. Astept apoi sa-mi spui cat  valoreaza ora ta de munca. La mine sincer, nu da prea bine...
Si ca sa inchei... acum ca stii cat valoreaza pentru tine o ora de munca, ce poti face ca sa ii sporesti valoarea?

Daca te-am facut curios, cumpara cartea de aici

5 comentarii:

joe spunea...

M-ai facut curios, dar te las sa ne povestesti mai multe... :)

Iri spunea...

despre? :)

joe spunea...

...o punere in practica in situatii cotidiene autohtone.

Iri spunea...

Pai sunt multe variante...

poti incepe de exemplu sa vezi cat castigi pe ora. si apoi... gaseste o activitate extrajob care sa-ti aduca bani. de ex. sa te ocupi de Cta Blog astfel incat sa ajungi sa-l monetizezi

joe spunea...

Stai jos, patru!